Tomáš Ouředníček

Vytvořeno26.01.2019
Tomáš Ouředníček

Letošní ročník Rally Dakar 2019 považuje mnoho závodníků za jeden z nejtvrdších vůbec. Pro Tomáše Ouředníčka byl však zatím nejúspěšnější jak z pohledu celkové pozice, tak i výsledků dílčích etap. Společně s navigátorem Davidem Křípalem dokončili 41. ročník Rally Dakar na vynikajícím 17. místě, zajeli 15. nejrychlejší čas v deváté etapě a v kategorii T1.1 dosáhli 8. příčky. Tomáš dokončil pátý z šesti Dakarů, z toho potřetí jako pilot.

„První den jsme vařili benzín, ale přesto jsme etapu dokončili jako nejrychlejší Češi na čtyřech kolech, což pro nás byl slibný začátek. V druhé etapě jsme bohužel přišli o šestý rychlostní stupeň a výrazně nás to zpomalilo. Kromě této poruchy jsme ale s autem neměli žádný závažný technický problém. Rozhodli jsme se však, že pojedeme opatrně a soustředíme se na dosažení cílové pásky. Brzy jsme si totiž uvědomili, že letošní Dakar je možná nebezpečnější než kdy předtím. Tento ročník byl na závažné nehody bohatý.“

Ve čtvrté etapě bohužel Tomáš s Davidem také zažili tuto temnější stránku Dakaru: „Snažili jsme se předjet auto z pravé strany, odkud foukal vítr. Pilot Mitsubishi nás zřejmě neviděl a sjel nám do cesty. Takže jsem musel strhnout řízení, abych zabránil nehodě. Bohužel tam byla obrovská díra a do ní jsme ve vysoké rychlosti najeli. Náraz byl opravdu strašný. V první chvíli jsem myslel, že auto poletí přes střechu, ale naštěstí přistálo na všechna čtyři kola. Když jsme vylezli z auta, byli jsme překvapení, že auto nebylo úplně zničené. Jen přední ližina byla prohnutá a plynový pedál také,“ popsal pilot jejich nejdrsnější moment v závodě.

V posledních dnech rally Tomáš s Davidem překonali výsledky své dosavadní závodní kariéry. Zajeli svůj nejlepší výsledek v etapě, a to skvělé 15. místo v deváté etapě, a především získali fantastickou 17. příčku v celkové klasifikaci Rally Dakar. 17. pozice má pro Tomáše osobní význam. Jeho dcera slavila své dvanácté narozeniny přesně poslední den Dakaru, 17. ledna, a požádala tátu, aby domů přivezl 17. místo jako narozeninový dárek. To se podařilo a mise byla splněna.

Navigátor David Křípal se zúčastnil Rally Dakar již podruhé. Oproti úspěšnému, ale opravdu dobrodružnému ročníku 2018, to byl opravdu velký rozdíl...: „Letošní Dakar byl úplně jiný než můj první. Tento rok jsme neměli skoro žádné technické problémy s autem. Vrátili jsme se domů se skvělým 17. místem, což je pro nás velmi dobrý výsledek. Pro navigátory nebyly letošní roadbooky moc informativní. Prakticky obsahovaly jen směry a téměř žádné informace o nebezpečí, což se odrazilo v množství nehod. Tomáš odvedl skvělou práci během celého závodu a jsme velmi spokojení s naším výsledkem.“

„Vše skvěle fungovalo, celý tým i auto. Tohle byl můj doposud nejlepší Dakar. Ani ne tak kvůli finálnímu výsledku, ale díky tomu, že jsme byli součástí velmi dobře organizovaného a profesionálního týmu. Do budoucna je šance, že tato spolupráce bude pokračovat. Nejprve se ale musím celkově zotavit a být stoprocentně v pořádku. Potom mohu přemýšlet o dalším závodění.

Rád bych poděkoval všem, kteří nám pomohli v naší cestě od nehody v Maroku přes start na Dakaru a po celou dobu tohoto závodu. Zvláště pak Martinovi Prokopovi a celému jeho týmu. Jsem velmi vděčný, že při nás naši partneři zůstali i v těžkých časech a neustále nás podporovali, i když budoucnost nebyla vůbec jistá. Jejich důvěra pro nás byla velkým motivem najít způsob, jak se zúčastnit Dakaru. Chtěl bych poděkovat i všem našim fanouškům za podporu, kterou jsme dostávali prostřednictvím sociálních médií a dalších kanálů,“ dodal k celé Rally Dakar Tomáš Ouředníček.

Zdroj: Tomáš Ouředníček Dakar

Zpět na seznam článků
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení