Liqui Moly Racing Team

Vytvořeno19.06.2019
Liqui Moly Racing Team

Výfukové svody závodních speciálů sotva stačily vychladnout po závodním víkendu na šternberském Ecce Homo, kde se utkala evropská špička v závodech do vrchu při pátém podniku mistrovství Evropy, kde nemohl chybět ani Liqui Moly Racing Team a už se opět žhavily motory v německém Glasbachu, kde evropský vrchařský šampionát pokračoval na 5500 metrů dlouhé trati. Německý závod představuje zcela rozlišný profil tratě. která oproti předchozím závodům vyžaduje maximální úsilí a soustředění, protože v jejím profilu je minimum přímých úseků a mnoho zatáček takzvaně na srdce. Do Glasbachu ve středu Německa poblíž lázeňského městečka Bad Liebenstein, se vydali změřit s evropskou konkurencí svoji aktuální formu také Marek Rybníček s Martinem Jermanem.

Po úspěšném Ecce Homo ve Šternberku, které však bylo vykoupeno závadou na voze těsně před cílem druhé závodní jízdy, odjížděl Marek Rybníček na závodní víkend do Německa s drobnou nejistotou, zda se podařilo závadu odstranit a závodní vůz McLaren F1 EVO bude fungovat tak jak má, protože nebylo možné vůz před závodem vyzkoušet. Křest ohněm v podobě tréninkových jízd však dopadl na jedničku a nejrychlejším tréninkovým časem 2:22,073 min. jasně ovládl klasifikaci skupiny E2-SH.

Sobotní výborný výsledek z tréninkových jízd vléval optimismus do žil a dával tušit, že by se mohlo opět schylovat k výbornému výsledku, jenže tentokrát byla příroda proti. Po celý sobotní program vládlo v Glasbachu nádherné slunečné počasí a tréninkové jízdy se odehrály na suché trati, za to v neděli od samého rána drobně pršelo a déšť postupně svoji intenzitu v průběhu dne ještě stupňoval. První závodní jízda ještě proběhla na vlhké trati a na atakování nebo přiblížení se tréninkovým časům nebylo ani pomyšlení. Cílovou metu se podařilo Marku Rybníčkovi protnout v čase 2:43,565 min. což v danou chvíli znamenalo druhé místo v hodnocení skupiny E2-SH. Před druhou závodní jízdou však déšť tak zesílil, že se po trati valily potoky vody a druhá jízda se změnila v boj o přežití. Součtem dosažených časů z obou jízd – 5:48,077 min., si nakonec Marek Rybníček odvezl z německého Glasbachu pohár za výborné druhé místo ve skupině E2-SH a do hodnocení Mistrovství Evropy v kategorii 2 si připsal 18 bodů a v absolutním pořadí si upevnil 9. místo. Vítězem závodu se stal další český závodník Dan Michl, který startoval na voze Lotus Elise.

"Tréninkové jízdy ukázaly, že auto funguje jak má a já se těšil na neděli až si to se soupeři rozdáme na ostro v závodních jízdách. Čáru přes rozpočet mě však udělalo počasí, s McLarenem jsem ještě nikdy na mokré trati nejel a neměl jsem tu správnou jistotu, co si můžu dovolit, což vygradovalo ve druhé jízdě, kdy na trati už bylo vody opravdu hodně a raději jsem zvolil bezpečnější jízdu bez rizika a trať raději jenom projel. Za daných podmínek jsem s výsledkem nadmíru spokojený a první zkušenost s mokrým povrchem je k nezaplacení, i když druhá jízda to byl spíš boj o přežití." zhodnotil svoje účinkovaní v Glasbachu Marek Rybníček.

Druhým zástupcem Liqui Moly Racing Teamu, který zasáhl do bojů o evropské vavříny v Glasbachu byl Martin Jerman startující se svým vozem Lamborghini Gallardo GT3 ve skupině GT. Startovní listinu stálých účastníku Mistrovství Evropy této skupiny pro tento závod obohatil svojí účastí tovární jezdec automobilky Porsche, Timo Bernhard, který je několikanásobným vítězem závodů Le Mans, a pro závod v Glasbauchu disponoval továrním vozem Porsche GT3 R.

Již od sobotních tréninků bylo jasné, že Bernhard s nejnovější tovární technikou, odsoudil zbytek startovní pole o boj o druhé místo. Ten se rozhořel, už jako po několikáté v letošní sezóně, mezi Martinem Jermanem a slovenským jezdcem Miloňem. Sobotní nejrychlejší čas Martina Jermana 2:43,589 min. znamenal po trénincích třetí místo ve třídě GT.

V nedělní zmoklém závodě se dařilo Martinu Jermanovi stahovat tréninkové rozdíly mezi nim a Jánem Miloňem, který disponuje podstatně mladším vozem McLaren 650S GT3, přesto to nestačilo na lepší než třetí místo ve skupině vozů GT3, za suverénem Bernhardem a druhým věčným rivalem Janem Miloňem.

"Naše Lamborghini Gallardo je jedním z nejstarších GTeček ve startovním poli a ač jedu na hraně možností vozu prostě to už lepší nebude. Konkurence přezbrojila na novější modely a začíná nám dost ujíždět, nezbývá nic jiného než se poohlédnout po něčem novějším. Už máme něco v plánu a pevně věřím že se již brzy představíme na závodních tratích s novým závodním náčiním." zhodnotil závod a nastínil svoje plány po závodě v Glasbachu Martin Jerman.


Marek Rybníček - Mc Laren F1 EVO - Glasbach 2019


Marek Rybníček na trati závodu - Glasbach 2019


Marek Rybníček v cíli závodu - Glasbach 2019


Martin Jerman - Lamborghini Gallardo GT3 - Glasbach 2019


Martin Jerman na trati - Glasbachu 2019

Dalším závodem, kde se představí zástupci Liqui Moly Racing Teamu, bude další evropský závod ve slovenské Dobšiné, který se pojede o víkendu 20. až 21. července 2019.

Tisková zpráva LIQUI MOLY RACING TEAM - 19.6.2019 / Foto: Jan Stránský

Zpět na seznam článků
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení