Ultimate Dakar Racing - Stage 02

Vytvořeno07.01.2020
Ultimate Dakar Racing - Stage 02

Posádka Ouředníček – Křípal byla ve druhé etapě Rallye Dakar v Saudské Arábii kousek od konce v soutěži. Skrytá závada zapálila rezervní kolo, které posádka v úseku neutralizace trati uhasila. A do cíle navíc dojela bez střechy.

Náročný den pro jezdce týmu Ultimate Dakar Racing začal startem ze zadních míst. „Nikdy jsem na Dakaru nestartoval z tak zadních pozic, a to jsem jich zažil sedm. Vyjížděli jsme s malými buginami, pomalými auty a kamiony. Strašně se tam prášilo a ráno byl malý vítr. Byla to beznaděj, protože jsme vyjížděli v půlminutových intervalech. Ale dali jsme do toho všechno a předjížděli jsme jeden stroj za druhým,“ popisoval úvod etapy pilot Tomáš Ouředníček. 

Posun dopředu startovním polem aut ale provázel nepříjemný zápach spáleniny. Posádka kvůli tomu dvakrát zastavila a auto důkladně zkontrolovala. Na nic nepřišla. „Rozhodl jsem se pro jistotu zresetovat řídící jednotku vypnutím zapalování. Jenže pak už jsem nenastartoval. Startér nefungoval. Naštěstí se na místě ukázal chlapík, který nás roztáhl,“ děkuje Tomáš na dálku neznámému zachránci.

Jenže historie se opakovala: „Pokračovali jsme dál, snažil jsem se nahnat ztrátu a jel jsem velmi rychle. A v kaňonu na trati se před námi najednou v prachu objevil kus skály, mně se auto dostalo trochu do smyku a abych do skály nenarazil, musel jsem prudce zabrzdit. A u toho mi chcípl motor. Takže jsme stáli uprostřed úzkého místa v kaňonu, kde nikdo nemohl v tom prachu projet. A nemohli jsme nastartovat. Tentokrát nás zachránil závodník, který nás roztáhl směrem dozadu.“

V následující neutralizaci trati se najednou zpod Fordu vyvalil hustý dým. Tomáš s Davidem otevřeli kryt pod podlahou a nestačili se divit. „Jak to David otevřel, začala nám hořet rezervní pneumatika. Je umístěna nad výfukem. Já tam přiběhl s hasičákem. Nejspíš únavou materiálu se objevila ve výfuku díra, která rozpálila celý rám. To zničilo startér a nakonec i zapálilo gumu. Bylo velké štěstí, že přišla neutralizace, jinak nám závoďák nejspíš shořel,“ uvědomoval si Tomáš.

Při závěrečném ostrém tempu při dohánění ztráty a předjíždění motorek posádka na chvíli ztratila koncentraci a bylo z toho desetiminutové zpoždění. „Asi deset minut jsme jezdili po okolí a hledali správný bod. Při tom nám upadla střecha s důležitými chladiči a dalšími věcmi. David po dojezdu do cíle jel s motorkou střechu najít, protože to bylo těsně u bivaku,“ uzavřel ohlédnutí za dramatickým dakarským dnem Tomáš Ouředníček.

Jeho parťák navigátor David Křípal poprvé četl trasu z „předvybarveného“ roadbooku od pořadatelů, který dostal až ráno před startem. „Byl dobře připravený. Výborně to sedělo, až na jednu nečekanou díru, kterou jsme ustáli. Měli jsme ale problém, že nám špatně fungoval Sentinel. (zařízení upozorňující na blížící se auto, který se využívá při předjíždění) Takže při předjíždění to občas bylo celkem dramatické. Později jsme zjistili, že jsme v tom nebyli sami. Závodníků se stížnostmi bylo víc,“ doplnil Tomáše navigátor David Křípal. 

Posádka týmu Ultimate Dakar Racing dojela ve druhé etapě v kategorii aut 48. a celkově jí patří 49. pozice. V úterý se jede okružní etapa Neom – Neom s měřeným úsekem dlouhým 427 kilometrů.

Zdroj: Ultimate Dakar Racing, Foto: Martin Blažek

Zpět na seznam článků
Na vašem soukromí nám záleží
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Povolit všePodrobné nastavení